Catalunya podria registrar un descens de la sol licitud de patents del 13% el 2012″

Catalunya ha sol·licitat només 157 patents, segons les últimes dades publicades. Tot i les males xifres, Lleida i Tarragona podrien acabar l any amb un augment respectiu del 14% i el 6,25%.  

ISERN PATENTES Y MARCAS creu que en un context  de manca de recursos, la capacitat d inversió de les empreses es veu afectada i això es fa palès en aquestes dades.

Catalunya va tancar l’any 2011 amb una lleugera caiguda del 0,5% en el volum de patens sol·licitades i, per al 2012, les xifres trismestrals indiquen que la devallada podria assolir el 13%. És un descens generalitzat que afecta tot l estat, que podria registrar un – 6,7% en el registre de patents. Segons Isern Patentes y Marcas, la devallada s explica per la paulatina reducció dels recursos que les empreses poden invertir en el desenvolupament de projectes d RDI propis, que desemboquen en la solicitud de patents.

Amb dades de 15 d’abril, les patents sol·licitades des de Catalunya han estat 157.  Això fa preveure una caiguda al voltant del 13% al 2012, un descens molt superior al 0,5% registrat l’any anterior. Aquesta tònica negativa es preveu també per les demandes de patents al conjunt d’Espanya, on l’ensopegada es calcula d’un 6,7%.

De les patents sol·licitades al primer quadrimestre de 2012 a Catalunya, la demarcació líder és Barcelona amb 128. Si les dades no milloren, es dedueix una caiguda del 14,7% respecte al 2011 a la capital catalana. Una davallada molt considerable tenint en compte que del 2010 al 2011 es va produir un lleuger augment del 1,3%. La província de Girona, amb 10 peticions, es la que registra una major caiguda segons les previsions: de continuar amb aquesta tendencia, a finals del 2012 es podrien arribar a demanar un 24% menys de patents. Tarragona, amb 10 sol·licituds, i Lleida, amb 9, es desmarquen d aquesta dinàmica negativa i es calcula que ambdós podrien superar les patents demandades al 2011 amb un augment del 6,25% i del 14%, respectivament. 

Malgrat el descens, Catalunya es manté en segona posició de les Comunitats Autònomes que més patents sol·liciten just darrera de la Comunitat de Madrid, on les dades preveuen un descens al voltant del 8,5% aquest 2012. 

Per a Pepe Isern, soci de Isern Patentes y Marcas: és evident que la política d inversió i innovació i desenvolupament de les empreses està condicionada per la manca de recursos de les mateixes per a invertir. Es important que les administracions dediquin els pocs recursos dels que disposen i que la banca prioritzi la concessió de crèdit a projectes de R+D que aportin valor afegit i contribueixin a generar ocupació .  

Més sobre Isern Patentes y Marcas:

Isern Patentes y Marcas es dedica des de 1924 a la propietat industrial i intel·lectual. Actualment és una de les firmes líder a Espanya en assessorament i registre per a empreses de marques, invencions, dissenys, dominis i defensa legal. Te 9 oficines arreu de l Estat i la seva seu a Barcelona. La direcció està en mans dels germans Isern que aporten als seus clients no tant sols el coneixement del mon de les patents i marques sinó també el seu propi bagatge com a directius d una empresa familiar.