La marca Barcelona suma

Xifres i estudis confirmen la notorietat mundial de la capital catalana com a segell turístic
Els experts creuen que donarà valor al complex d’oci de Tarragona

A priori sembla un contrasentit que un complex turístic situat al costat de Port Aventura, a Tarragona, sigui batejat com a Barcelona World. La denominació sona especialment malament als mateixos tarragonins, que ho viuen com una agressió. El sentiment al carrer és de menyspreu. Per què Barcelona ha de situar-se davant de Tarragona o de la Costa Daurada? Per què la capital catalana s’ho menja tot? És veritat que actualment a Catalunya hi ha onze marques turístiques reconegudes Barcelona, Catalunya Central, Costa Brava, Costa Daurada, Costa del Garraf, Costa de Barcelona-Maresme, Pirineus, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida, Val d’Aran i la mateixa marca de Catalunya , però és encara més cert que només una d’aquestes marques, i aquesta és indiscutiblement Barcelona, té una incomparable notorietat des del punt de vista internacional.

Les xifres de visitants 7,6 milions l’any passat canten i els estudis que s’han fet en aquest sentit a finals del 2011 Esade va presentar-ne dos confirmen la preeminència de Barcelona sobre la resta de marques turístiques del territori. Barcelona sempre suma i és bo que qualsevol altra marca ho tingui en compte. Realment a Catalunya no hi ha res que estigui al nivell de Barcelona. És una marca que engloba molts atributs positius, com ara innovació, disseny o qualitat de vida , assegura el professor de màrqueting d’Esade Gerard Costa, que entén que en el cas de Barcelona World no hi ha dubte perquè, a més, ara per ara, Tarragona no és una marca .

El catedràtic en direcció de màrqueting Josep Francesc Valls recorda que Barcelona és una de les marques més importants d’Europa, que es va llançar l’any 1992 i des de llavors creix fins i tot enmig de la crisi . Des d’aquest punt de vista, Valls considera que la marca Barcelona acabarà aportant un gran valor al territori tarragoní que altrament no tindria, i es mostra convençut que no es fa cap mal, al contrari, donant la marca de la capital catalana a les comarques meridionals, perquè és un paraigua de contingut i notorietat .

L’aposta per la marca Barcelona és també compartida per l’investigador de l’Escola de Turisme de la UAB Albert Vancells, que té clar que un projecte de l’envergadura de Barcelona World ha de fer servir necessàriament la marca Barcelona, perquè encara que soni malament el pragmatisme s’ha d’imposar . Vancells subratlla que en les estadístiques la capital catalana és darrere de París i Londres, atrapant-les , i adverteix que desenvolupar marques així costa molt i, per tant, s’ha d’explotar al màxim. Si fos una inversió petita no passaria res, però un projecte amb tant potencial ha de tenir darrere una ciutat coneguda , remarca.

Mentre els territoris defensen la seva identitat i els experts opinen sobre la idoneïtat d’unes marques sobre les altres, el govern continua treballant en l’elaboració del pla estratègic del turisme 2011/2015. El pla anterior, dissenyat pel govern tripartit, va caducar el 2010 i des del febrer del 2011 es treballa en la reedició, així com en l’elaboració del primer pla de màrqueting turístic, que serà el que haurà de redefinir el mapa de marques amb l’objectiu, segons consta en l’acord de govern, de potenciar la marca Catalunya als mercats europeus i mundials .
El Departament d’Empresa i Ocupació, que és l’encarregat de dissenyar el pla, no ha volgut avançar cap aspecte sobre cap dels dos documents. La voluntat del govern és tenir-los enllestits a finals d’aquest any. Tot indica, però, que el nou pla de màrqueting servirà per redefinir el mapa de marques i que, així com el pla anterior apostava per promocionar les tres marques menys conegudes Catalunya Central, Costa del Maresme i Costa del Garraf , ara l’objectiu és la simplificació. El professor Gerard Costa assegura que en aquests moments comunicar tantes marques fora del país és tècnicament inviable . Ell es mostra partidari d’apostar per una o com a màxim dues marques en l’àmbit europeu. Pel que fa a la segona marca, té clar que actualment és la Costa Brava amb 3,1 visitants estrangers l’any passat , però no s’atreveix a afirmar que a mitjà termini es pugui aconseguir una marca Catalunya realment forta com planteja el pla estratègic. Vancells, en canvi, que comparteix la idea que un excés de marques no és bo , assegura que per crear una marca Catalunya potent s’han d’invertir diners i tenir paciència durant 50 anys .

L’Ajuntament de Barcelona va registrar al juliol la marca Barcelona per protegir-la : ara qualsevol que la vulgui utilitzar ho ha de demanar al consistori. Així, segons la tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, es regula l’ús de la marca que la ciutat ofereix al país per internacionalitzar les empreses com a element competitiu . Sempre, això sí, que es compleixin uns requisits de prestigi i vinculació amb la ciutat o l’àrea metropolitana. Sobre si el projecte de parcs temàtics de Tarragona pot dur el nom de Barcelona, Recasens diu que caldrà estudiar-ho a partir del reglament, però deixa clar que sempre que la capital pugui ajudar la resta del país ho farà .